Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Πωλείται η Citigroup;


Την πιθανότητα πώλησης μονάδων ή ολόκληρης της τράπεζας θα εξετάσει το ΔΣ της Citigroup την Παρασκευή, καθώς η πάλαι ποτέ Νο1 αμερικανική τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα... επιβίωσης.

Σύμφωνα με άτομο προσκείμενο στο θέμα, το οποίο επικαλείται το Bloomberg, το ΔΣ της Citigroup, θα συνεδριάσει σήμερα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη και στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί το ενδεχόμενο πώλησης τμημάτων ή ολόκληρης της εταιρείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.Οι New York Times υποστηρίζουν, από την πλευρά τους, ότι τα στελέχη της Citi δεν φέρονται αποφασισμένα για μια πώληση ή έναν διαχωρισμό της εταιρείας.Η χρηματιστηριακή αξία της Citigroup υποχώρησε την Πέμπτη στα 26 δισ. δολάρια περίπου, έναντι 274 δισ. δολάρια στα τέλη του 2006. Συγκεκριμένα, υποχώρησε κατά 26% κλείνοντας κάτω από τα 5 δολάρια, για πρώτη φορά από το 1994.

Το σχέδιο που ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Citi, Βίκραμ Πάντιτ, αυτή την εβδομάδα, για περικοπές 53.000 θέσεων εργασίας, καθώς και η ανακοίνωση του δισεκατομμυριούχου Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ πως θα στηρίξει την τράπεζα, δεν κατάφεραν να μετριάσουν τους φόβους των επενδυτών σχετικά με την κερδοφορία της Citigroup.Η εκπρόσωπος της τράπεζας Κριστίνα Πρέτο αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ επανέλαβε την πρόσφατη ανακοίνωση της Citi ότι διαθέτει «πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση».

Κίνδυνος για τις τράπεζες τα δάνεια ναυτιλιακών


Aυξάνονται οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που στέλνουν πλοία της δεκαετίας του 70 και του 80 στα διαλυτήρια καθώς οι αξίες τους έχουν καταρρεύσει ενώ καθίσταται αδύνατη η εξασφάλιση ναύλου.

Τις τελευταίες μέρες πώλησαν πλοία τους για σκράπ οι εταιρίες: Alcyon Shipping, Marmaras, World Management, Costamare, Danaos και Technomar, Ηellenic Star, Endeavour. Πρόκειται για πλοία ξηρού φορτίου και για πλοία μεταφοράς κοντέινερ τα οποία πωλήθηκαν σε αρκετά χαμηλές τιμές.Στο μεταξύ άλλη μία εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η TopShips του Ευάγγελου Πιστιόλη μαζί με την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το τελευταίο τρίμηνο, γνωστοποίησε και τον κίνδυνο που υπάρχει να μην αντεπεξέλθει σε τεχνικούς όρους των δανείων της.Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της TradeWinds η εταιρία προσθέτει ότι εφόσον αυτό συμβεί τότε είναι πιθανό οι τράπεζες να προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών της στοιχείων και η ίδια να πωλήσει πλοία της. Ο οικονομικός διευθυντής της TopShips δήλωσε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός καθώς λόγω της κρίσης αναμένεται πως τέτοιες ανακοινώσεις θα αποτελέσουν πρακτική και για άλλες ναυτιλιακές εταιρείες.Πριν από την TopShips, η DryShips του Γιώργου Οικονόμου είχε ενημερώσει το επενδυτικό κοινό πως πιθανόν να μην αντεπεξέλθει σε τεχνικούς όρους των δανείων της.

Nα σημειωθεί ότι λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης Πιστιόλης και Οικονόμου βρίσκονται σε συζητήσεις για την εξαγορά της TopShips από την Dryships αλλά οι εξελίξεις στην διεθνή οικονομία διέκοψαν απότομα τις διαπραγματεύσεις.

Ενας από τους σημαντικότερους όρους των δανείων αφορά τις αξίες των πλοίων.

Κίνδυνος 
H JP Morgan σε ανάλυση της σημειώνει ότι και άλλες εισηγμένες ναυτιλιακές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην είναι σε θέση να καλύψουν όρους των δανειακών τους συμβάσεων με τις τράπεζες.Σύμφωνα με την JP τέσσερις ή πέντε ναυτιλιακές φαίνεται να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Ο αναλυτής της J Chappel εκτιμά ότι ανάμεσά τους είναι: η Νavios Holding της Αγγελικής Φράγκου, η Genco του Π Γεωργιόπουλου και η Eagle Bulk του Σ Ζούλα.Ο κ Chappel υπολογίζει πως τα πλοία - περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών έχουν χάσει τουλάχιστον το 50% της αξίας τους σε σχέση με τις τελευταίες αγοραπωλησίες που έγιναν στην αγορά.Ο αναλυτής της JP Morgan πιστεύει ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι οι τράπεζες να συνεργαστούν με τους πλοιοκτήτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Τι κερδίζουν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Όφελος έως 50 ευρώ το μήνα θα έχουν όσοι δανειολήπτες πήραν στεγαστικό δάνειο σε ευρώ, συνδεδεμένο όμως με το ελβετικό φράγκο μετά την χθεσινή μείωση των ελβετικών επιτοκίων. Το ποσό των 50 ευρώ αντιστοιχεί σε δάνειο ύψους 100.000 ευρώ.

Χθες η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε αιφνιδιαστικά να μειώσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα το βασικό επιτόκιο με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 1%.

 Οι θετικές εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα τις μηνιαίες δόσεις των δάνειων που διαμορφώνονται πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα.

Παράδειγμα για την αποπληρωμή δανείου ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής είκοσι χρόνια, ο οφειλέτης θα έχει ελάφρυνση 600 ευρώ το χρόνο όταν το τελικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2%.

Μέχρι 29 Δεκεμβρίου ρύθμιση οφειλών και καταβολή της 1ης δόσης

Παράταση μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου της προθεσμίας υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και καταβολή της πρώτης δόσης που έληξε χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.Η παράταση της προθεσμίας κατέστη μονόδρομος, καθώς τόσο η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όσο και η ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων εξελίσσονται σε φιάσκο, λόγω της οικονομικής στενότητας επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε να έχει έσοδα έως το τέλος του χρόνου περί το 1 δισ. ευρώ από τις 2 ρυθμίσεις έως την περασμένη εβδομάδα, μόλις και μετά βίας είχαν βεβαιωθεί στις Εφορίες περί τα 70 εκατ. ευρώ.

Στη ρύθμιση υπάγονται:

1. Οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2008, με εξαίρεση οφειλές από φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων οικονομικού έτους 2008.

2. Επιπλέον μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, εφόσον το επιθυμεί ο οφειλέτης και το δηλώσει στην αίτησή του:

  • οι οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης, με απόφαση δικαστηρίου
  • οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 του Ν. 2648/98 ή σε άλλη ρύθμιση, οι όροι των οποίων τηρούνται κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση.

3. Οι οφειλές προσώπων που ευθύνονται μαζί με τον πρωτοφειλέτη για την καταβολή τους, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ευθύνη για το συνολικό ποσό βεβαίωσης.

Οι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών, δεδομένου ότι δεν πρόκειται περί συνυπευθυνότητας με τον οφειλέτη, αλλά επιμεριστικής ευθύνης καταβολής, σύμφωνα με το ποσοστό της κληρονομικής μερίδας.Οι οφειλέτες σύζυγοι για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που προέκυψε από την κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεδομένου ότι η ευθύνη καταβολής ανήκει στον κάθε σύζυγο χωριστά για τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά του.