Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Μέχρι 29 Δεκεμβρίου ρύθμιση οφειλών και καταβολή της 1ης δόσης

Παράταση μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου της προθεσμίας υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και καταβολή της πρώτης δόσης που έληξε χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.Η παράταση της προθεσμίας κατέστη μονόδρομος, καθώς τόσο η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όσο και η ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων εξελίσσονται σε φιάσκο, λόγω της οικονομικής στενότητας επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε να έχει έσοδα έως το τέλος του χρόνου περί το 1 δισ. ευρώ από τις 2 ρυθμίσεις έως την περασμένη εβδομάδα, μόλις και μετά βίας είχαν βεβαιωθεί στις Εφορίες περί τα 70 εκατ. ευρώ.

Στη ρύθμιση υπάγονται:

1. Οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2008, με εξαίρεση οφειλές από φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων οικονομικού έτους 2008.

2. Επιπλέον μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, εφόσον το επιθυμεί ο οφειλέτης και το δηλώσει στην αίτησή του:

  • οι οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης, με απόφαση δικαστηρίου
  • οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 του Ν. 2648/98 ή σε άλλη ρύθμιση, οι όροι των οποίων τηρούνται κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση.

3. Οι οφειλές προσώπων που ευθύνονται μαζί με τον πρωτοφειλέτη για την καταβολή τους, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ευθύνη για το συνολικό ποσό βεβαίωσης.

Οι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών, δεδομένου ότι δεν πρόκειται περί συνυπευθυνότητας με τον οφειλέτη, αλλά επιμεριστικής ευθύνης καταβολής, σύμφωνα με το ποσοστό της κληρονομικής μερίδας.Οι οφειλέτες σύζυγοι για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που προέκυψε από την κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεδομένου ότι η ευθύνη καταβολής ανήκει στον κάθε σύζυγο χωριστά για τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: