Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Διπλασιάστηκαν τα «φέσια»


Ασφυξία στην αγορά από τις ακάλυπτες επιταγές, καθώς ήδη τα «φέσια» από την αρχή του χρόνου ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.
Μάλιστα μόνο 6 από τις 11.842 επιταγές που σφραγίστηκαν τον Οκτώβριο ήταν ύψους 31 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιταγές αυτές εκδόθηκαν από επιχειρηματίες που οι εταιρείες τους βάρεσαν «κανόνι» το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η μία επιταγή είναι ύψους 26 εκατ. ευρώ και άλλη μία ύψους 3 εκατ. ευρώ.
Οπως είναι γνωστό, εταιρείες από τον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, των τηλεπικοινωνιών και των ιχθυοκαλλιεργειών πρόσφατα πτώχευσαν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τειρεσίας ΑΕ, τον Οκτώβριο σφραγίστηκαν συνολικά 11.842 επιταγές συνολικού ποσού 152,46 εκατ. ευρώ. Το ποσό εμφανίζει άνοδο κατά 50,57% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2008 και κατά 94,69% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2007. Από την αρχή του χρόνου έχουν σφραγιστεί 88.909 επιταγές ύψους 967,81 εκατ. ευρώ, από 801,11εκατ. ευρώ πέρυσι.
Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχει η διευκρίνιση στην ανακοίνωση της Τειρεσίας, ότι 6 επιταγές αντιστοιχούν στο 60% της αύξησης του ποσού σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (τον Σεπτέμβριο το ποσό των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκε στα 101,25 εκατ. ευρώ).
Η κρίση λοιπόν αρχίζει να αγγίζει και την πραγματική οικονομία, ενώ στελέχη της αγοράς περιμένουν δραματική άνοδο στα ποσά των ακάλυπτων επιταγών τους προσεχείς μήνες. «Ακόμα δεν έχουμε δει τις συνέπειες της κρίσης. Αναμένεται καταιγίδα», αναφέρουν με έμφαση.

Το 10μηνο
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο 10μηνο τα «φέσια» διαμορφώθηκαν στο 1,08 δισ. ευρώ, που είναι και η τρίτη χειρότερη επίδοση από τις αρχές της δεκαετίας. Το 2005 τα «φέσια» στο 10μηνο ήταν 1,38 δισ. ευρώ και το 2006 1,17 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα κάμψη εμφάνισαν τα ποσά των απλήρωτων συναλλαγματικών τα οποία διαμορφώθηκαν στα 14,69 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,79% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2008 και κατά 8,86% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2007.
Από την αρχή του χρόνου το συνολικό ποσό των απλήρωτων συναλλαγματικών έφτασε τα 141,23 εκατ. ευρώ.

Αλλαγές «συμμόρφωσης» στο πακέτο των 28 δισ.

Σε αλλαγές «συμμόρφωσης» με τις αυστηρές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχώρησε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση ρευστότητας των τραπεζών με το ποσό των 28 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις αλλαγές, πρώτον οι τράπεζες που θα περιληφθούν στο πρόγραμμα κεφαλαιακής επάρκειας (των 5 δισ. ευρώ) δεν θα μπορούν να δίνουν μερίσματα στους μετόχους για όσο χρόνο τυγχάνουν αυτής της ενίσχυσης παρά μόνο μετά από απόφαση του υπουργού ή του εντεταλμένου συμβούλου, δεύτερον η διάρκεια του προγράμματος ενίσχυσης των τραπεζών μειώνεται από 5 σε 3 χρόνια και τρίτον θα επιτρέπεται η έκδοση από τις τράπεζες μέχρι 3ετών ομολόγων και όχι 5ετών.
Ο κ. Αλογοσκούφης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την παρέμβαση της ΕΕ, κάνοντας λόγο για περιορισμένες αλλαγές προκειμένου να το σχέδιο να γίνει ακόμα πιο συμβατό με τις γενικές κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την ΕΕ.

Προβόπουλος

«Ο καθένας μπορεί να το πει όπως θέλει» σχολίασε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή ο Γ. Αλογοσκούφης -επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας- τις δηλώσεις του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου ότι η Ελληνική κυβέρνηση προσδιόρισε την ενίσχυση των τραπεζών στα 28 δισ. ευρώ γιατί «το 2009 λήγουν πάσης φύσεων ομολογιακές εκδόσεις στις τράπεζες συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ» υπονοώντας ότι στόχος της ενίσχυσης των τραπεζών είναι και το «κλείσιμο» της συγκεκριμένης «μαύρης τρύπας».
Τις δηλώσεις Προβόπουλου επικαλέστηκε στην ομιλία της η τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη λέγοντας ότι αυτό είναι μία από τις κρυφές συμφωνίες της κυβέρνησης με τις τράπεζες. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά του σχεδίου χαρακτηρίζοντάς το αδιαφανές, χαριστικό για τις τράπεζες και ατελέσφορο.

Eurobank: Αναπόφευκτες οι συνέπειες της κρίσης

Η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί αναπόφευκτα από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση και το ερώτημα είναι πόσο, επισημαίνει ο Καθηγητής, Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Πανεπιστημίου Πειραιώς, & Οικονομικός Σύμβουλος Ομίλου Eurobank EFG, Γκίκας Χαρδούβελης.
Σε ομιλία του σε ημερίδα του ECONOMIA BUSINESS TANK, με θέμα την ανταγωνιστικότητα, τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία, ο κ. Χαρδούβελης τονίζει ότι ένα φαινόμενο ντόμινο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνο για την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα αφού η κρίση έχει ήδη επεκταθεί στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, όπου κατευθύνεται το ένα τρίτο των εξαγωγών μας και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σημαντική παρουσία.
Μέχρι σήμερα, λέει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει επηρεάσει την ελληνική οικονομία τόσο όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακριβώς επειδή ξεκίνησε στο χρηματοοικονομικό τομέα, εκεί όπου οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έγιναν ήδη εδώ και πολύ καιρό. Όμως, η κρίση μπορεί να χτυπήσει την Ελλάδα έντονα στο μέλλον, εφόσον οι επιπτώσεις της περάσουν από τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην πραγματική οικονομία.
Για να αποφευχθεί η μετάδοση αυτή, καταλήγει, είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο δανεισμός και να ενεργοποιηθεί το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, που έχει προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Για να αποφευχθεί μια μεγάλη ύφεση, θα πρέπει, επίσης, η ελληνική κυβέρνηση να αντιστρέψει την πολιτική μείωσης των δημόσιων επενδύσεων, όπως αυτή εμφανίζεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.