Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Αλλαγές «συμμόρφωσης» στο πακέτο των 28 δισ.

Σε αλλαγές «συμμόρφωσης» με τις αυστηρές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχώρησε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση ρευστότητας των τραπεζών με το ποσό των 28 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις αλλαγές, πρώτον οι τράπεζες που θα περιληφθούν στο πρόγραμμα κεφαλαιακής επάρκειας (των 5 δισ. ευρώ) δεν θα μπορούν να δίνουν μερίσματα στους μετόχους για όσο χρόνο τυγχάνουν αυτής της ενίσχυσης παρά μόνο μετά από απόφαση του υπουργού ή του εντεταλμένου συμβούλου, δεύτερον η διάρκεια του προγράμματος ενίσχυσης των τραπεζών μειώνεται από 5 σε 3 χρόνια και τρίτον θα επιτρέπεται η έκδοση από τις τράπεζες μέχρι 3ετών ομολόγων και όχι 5ετών.
Ο κ. Αλογοσκούφης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την παρέμβαση της ΕΕ, κάνοντας λόγο για περιορισμένες αλλαγές προκειμένου να το σχέδιο να γίνει ακόμα πιο συμβατό με τις γενικές κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την ΕΕ.

Προβόπουλος

«Ο καθένας μπορεί να το πει όπως θέλει» σχολίασε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή ο Γ. Αλογοσκούφης -επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας- τις δηλώσεις του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου ότι η Ελληνική κυβέρνηση προσδιόρισε την ενίσχυση των τραπεζών στα 28 δισ. ευρώ γιατί «το 2009 λήγουν πάσης φύσεων ομολογιακές εκδόσεις στις τράπεζες συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ» υπονοώντας ότι στόχος της ενίσχυσης των τραπεζών είναι και το «κλείσιμο» της συγκεκριμένης «μαύρης τρύπας».
Τις δηλώσεις Προβόπουλου επικαλέστηκε στην ομιλία της η τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη λέγοντας ότι αυτό είναι μία από τις κρυφές συμφωνίες της κυβέρνησης με τις τράπεζες. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά του σχεδίου χαρακτηρίζοντάς το αδιαφανές, χαριστικό για τις τράπεζες και ατελέσφορο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: