Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Τράπεζες: Φρένο στα μερίσματα


Σε αλλαγές «συμμόρφωσης» με τις αυστηρές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχώρησε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός  Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση ρευστότητας των τραπεζών με το ποσό των 28 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις αλλαγές, πρώτον οι τράπεζες που θα περιληφθούν στο πρόγραμμα κεφαλαιακής επάρκειας (των 5 δισ. ευρώ) δεν θα μπορούν να δίνουν μερίσματα στους μετόχους για όσο χρόνο τυγχάνουν αυτής της ενίσχυσης παρά μόνο μετά από απόφαση του υπουργού ή του εντεταλμένου συμβούλου, δεύτερον η διάρκεια του προγράμματος ενίσχυσης των τραπεζών μειώνεται από 5 σε 3 χρόνια και τρίτον θα επιτρέπεται η έκδοση από τις τράπεζες μέχρι 3ετών ομολόγων και όχι 5ετών.

Ο κ. Αλογοσκούφης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την παρέμβαση της ΕΕ, κάνοντας λόγο για περιορισμένες αλλαγές προκειμένου να το σχέδιο να γίνει ακόμα πιο συμβατό με τις γενικές κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την ΕΕ.

Προβόπουλος

«Ο καθένας μπορεί να το πει όπως θέλει» σχολίασε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή ο Γ. Αλογοσκούφης -επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας- τις δηλώσεις του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου ότι η Ελληνική κυβέρνηση προσδιόρισε την ενίσχυση των τραπεζών στα 28 δισ. ευρώ γιατί «το 2009 λήγουν πάσης φύσεων ομολογιακές εκδόσεις στις τράπεζες συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ» υπονοώντας ότι στόχος της ενίσχυσης των τραπεζών είναι και το «κλείσιμο» της συγκεκριμένης «μαύρης τρύπας».

Τις δηλώσεις Προβόπουλου επικαλέστηκε στην ομιλία της η τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη λέγοντας ότι αυτό είναι μία από τις κρυφές συμφωνίες της κυβέρνησης με τις τράπεζες. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά του σχεδίου χαρακτηρίζοντάς το αδιαφανές, χαριστικό για τις τράπεζες και ατελέσφορο.

Προβόπουλος: Υψηλά τα επιτόκια


Υψηλό παραμένει σήμερα το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο και εξηγεί ότι το 90% προέρχεται από καταθέσεις και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό από προθεσμιακές καταθέσεις, όπου τα επιτόκια συνεχώς αυξάνονται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά.

Eξέφρασε, ωστόσο, αισιοδοξία ότι τα προγράμματα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και η σταδιακή ενεργοποίηση της διατραπεζικής αγορά και των κεφαλαιαγορών θα διαμορφώσουν στην πράξη συνθήκες χαμηλότερου κόστους στην άντληση τραπεζικών κεφαλαίων. Tο όφελος αυτό θα μεταφερθεί στους δανειολήπτες εκτιμά ο διοικητής.Eιδικά για τα επιτόκια, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες είναι υψηλό και μοιραία μετακυλίεται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό στους δανειολήπτες, ενώ όταν γίνεται χαμηλότερο αυτοί θα επωφελούνται.Στο μεταξύ έντονος είναι ο προβληματισμός για την εικόνα των τραπεζικών μετοχών στο Xρηματιστήριο, ενώ οι εκθέσεις διεθνών οίκων διαδέχονται η μία την άλλη μειώνοντας τις τιμές-στόχους, μολονότι κάθε άλλο παρά απαξιώνουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.Παρά το γεγονός ότι περί το τέλος της συνεδρίασης επιχειρήθηκε ανάκαμψη των τιμών των μετοχών, συνεχίστηκαν οι πιέσεις σε αρκετές τράπεζες των οποίων οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.


Eurobank: Επώδυνο το ντόμινο της κρίσης

Η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί αναπόφευκτα από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση και το ερώτημα είναι πόσο, επισημαίνει ο Καθηγητής, Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Πανεπιστημίου Πειραιώς, & Οικονομικός Σύμβουλος Ομίλου Eurobank EFG, Γκίκας Χαρδούβελης.

Σε ομιλία του σε ημερίδα του ECONOMIA BUSINESS TANK, με θέμα την ανταγωνιστικότητα, τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία, ο κ. Χαρδούβελης τονίζει ότι ένα φαινόμενο ντόμινο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνο για την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα αφού η κρίση έχει ήδη επεκταθεί στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, όπου κατευθύνεται το ένα τρίτο των εξαγωγών μας και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σημαντική παρουσία. Μέχρι σήμερα, λέει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει επηρεάσει την ελληνική οικονομία τόσο όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακριβώς επειδή ξεκίνησε στο χρηματοοικονομικό τομέα, εκεί όπου οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έγιναν ήδη εδώ και πολύ καιρό.  Όμως, η κρίση μπορεί να χτυπήσει την Ελλάδα έντονα στο μέλλον, εφόσον οι επιπτώσεις της περάσουν από τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην πραγματική οικονομία. Για να αποφευχθεί η μετάδοση αυτή, καταλήγει, είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο δανεισμός και να ενεργοποιηθεί το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, που έχει προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση.  Για να αποφευχθεί μια μεγάλη ύφεση, θα πρέπει, επίσης, η ελληνική κυβέρνηση να αντιστρέψει την πολιτική μείωσης των δημόσιων επενδύσεων, όπως αυτή εμφανίζεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Marfin: Ενισχύεται με 300 εκ. από το Υγεία


Στην απόφαση αποπληρωμής του ομολογιακού δανείου του Υγεία ύψους 300 εκ. ευρώ προς τη Marfin Bank, προσανατολίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, με στόχο να μειώσει την ετήσια χρηματοοικονομική επιβάρυνση, που μόνο για το εννεάμηνο του 2008 ανήλθε σε 18,5 εκ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, με την κίνηση αυτή η Marfin Bank εξασφαλίζει μια πρόσθετη ρευστότητα 300 εκ. ευρώ, σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο λόγω της διεθνούς κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, η εταιρεία του ομίλου, Marfin Εγνατία Τράπεζα, προχώρησε στην έκδοση σειράς καλυμμένων ομολογιών ύψους 1 δισ. ευρώ.Η σύναψη του ομολογιακού δανείου είχε σκοπό τη χρηματοδότηση επενδύσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στρατηγική που η διοίκηση του Ομίλου αποφάσισε να παγώσει εν όψει της κρίσης.Οπως σημειώνει ο κ. Αν. Βγενόπουλος στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου του Ομίλου Υγεία, «μας απασχολεί η σημαντική επιβάρυνση των αποτελεσμάτων μας από το κόστος του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου σε συνθήκες όπου δεν είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε σημαντικές νέες επενδυτικές κινήσεις λόγω αβεβαιότητος για τις γενικές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.Το Διοικητικό Συμβούλιο θα κληθεί σύντομα να αποφασίσει την καλύτερη δυνατή κεφαλαιακή διάρθρωση του Ομίλου κάτω από τις σημερινές συνθήκες με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μετόχων μας».Οσον αφορά τα αποτελέσματα εννεαμήνου τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου Υγεία διαμορφώθηκαν σε 10,5 εκ. ευρώ αυξημένα κατά 1,8% και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 202,8 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 147,5%. Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 23,4% παρουσίασε και η μητρική που είχε κύκλο εργασιών 98,3 εκ. ευρώ στο εννεάμηνο.

Κύκλος εργασιών 
Ο κύκλος εργασιών του ΥΓΕΙΑ αυξήθηκε κατά 23,4% και ανήλθε σε 98,3 εκ. ευρώ έναντι 79,7 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση του κύκλου εργασιών του εννεαμήνου του ΜΗΤΕΡΑ και του ΛΗΤΩ.Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών του ΜΗΤΕΡΑ αυξήθηκε κατά 12,7% και ανήλθε σε 63,7 εκ. ευρώ, και του ΛΗΤΩ αυξήθηκε κατά 29,4% στα 18,1 εκ. ευρώ.Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εσόδων το Γ’ τρίμηνο του 2008, παρόλο που το εν λόγω τρίμηνο είναι το ασθενέστερο λόγω της εποχικότητας που παρουσιάζει ο κλάδος.Σε μια ακόμη κίνηση για την αύξηση της ρευστότητάς της προχώρησε η MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ. Ειδικότερα, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε σειρά καλυμμένων ομολογιών της Τράπεζας με υποκείμενη αξία στεγαστικά δάνεια, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που έχουν λάβει βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ/Ααα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης Fitch Ratings και Moody’s Investors αντίστοιχα.Με την έκδοση των ομολογιών αυτών η τράπεζα αυξάνει την ήδη σημαντική ρευστότητά της από την αγορά σε μια περίοδο κατά την οποία η σχετική ευχέρεια θεωρείται περιορισμένη. Η πρώτη στην Ελλάδα απευθείας έκδοση των Ομολογιών πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια Προγράμματος για την έκδοση (κοινών) καλυμμένων ομολογιών ύψους μέχρι 3 δισ. ευρώ.

Τρ. Κύπρου: Συνάντηση Ηλιάδη με Μεντβέντιεφ

Μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας εξαγοράς του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Ρωσικής Uniastrum Bank από την Τράπεζα Κύπρου, οι δύο πλευρές επισημοποίησαν συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Ρωσία, μέσω της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφθηκε στο Κρεμλίνο στις 19 Νοεμβρίου 2008, αφορά την ανάπτυξη ενός κοινού χρηματοπιστωτικού προγράμματος από την Τράπεζα Κύπρου και την Uniastrum Bank ύψους 15 δισ. ρουβλιών (περίπου 405 εκ. ευρώ) για την περίοδο 2009-2011, και το οποίο θα απευθύνεται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ρωσίας. 

Η Τράπεζα Κύπρου και η Uniastrum Bank προχώρησαν στην συνεργασία αυτή αναγνωρίζοντας τις προοπτικές και την μεγάλη σημασία που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την Ρωσική οικονομία καθώς και την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση του τομέα αυτού αφού η ζήτηση για παροχή χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων ικανοποιείται στο παρόν στάδιο μόνο κατά 20-30%.   

Όπως αναφέρει η Τράπεζα Κύπρου στην σχετική ανακοίνωσή της, «μέσα από την πολύχρονη παροχή χρηματοδοτικών υπηρεσιών στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο και την Ελλάδα, έχει αποκτήσει την απαραίτητη τεχνολογική και οργανωτική εμπειρία. Αυτή ακριβώς η εμπειρία, σε συνδυασμό με την γνώση της τοπικής αγοράς και τα κεφάλαια τηςUniastrum Bank, θα την βοηθήσουν να επεκτείνει τις χρηματοπιστωτικές της παροχές προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ρωσίας.

Η Uniastrum Bank πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε μία από τις ηγετικές τράπεζες στον τομέα αυτό, εκμεταλλευόμενη το ανεπτυγμένο δίκτυο των 220 καταστημάτων της σε 45 περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας». 

Το Μνημόνιο συνεργασίας Τράπεζας Κύπρου και Uniastrum Bank υπογράφηκε παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ.Ντμίτρι Μεντβέγιεφ.

Εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου, παρόντες ήταν οι κ.κ. Θεόδωρος Αριστοδήμου, Πρόεδρος Του Διοικητικού Συμβουλίου Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου και Αντρέας Ηλιάδης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, και εκ μέρους της Uniastrum Bank οι δύο ιδρυτικοί μέτοχοι Γκεόργκι Πισκόφ και Γκατζίκ Ζακαριάν.