Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Marfin: Ενισχύεται με 300 εκ. από το Υγεία


Στην απόφαση αποπληρωμής του ομολογιακού δανείου του Υγεία ύψους 300 εκ. ευρώ προς τη Marfin Bank, προσανατολίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, με στόχο να μειώσει την ετήσια χρηματοοικονομική επιβάρυνση, που μόνο για το εννεάμηνο του 2008 ανήλθε σε 18,5 εκ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, με την κίνηση αυτή η Marfin Bank εξασφαλίζει μια πρόσθετη ρευστότητα 300 εκ. ευρώ, σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο λόγω της διεθνούς κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, η εταιρεία του ομίλου, Marfin Εγνατία Τράπεζα, προχώρησε στην έκδοση σειράς καλυμμένων ομολογιών ύψους 1 δισ. ευρώ.Η σύναψη του ομολογιακού δανείου είχε σκοπό τη χρηματοδότηση επενδύσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στρατηγική που η διοίκηση του Ομίλου αποφάσισε να παγώσει εν όψει της κρίσης.Οπως σημειώνει ο κ. Αν. Βγενόπουλος στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου του Ομίλου Υγεία, «μας απασχολεί η σημαντική επιβάρυνση των αποτελεσμάτων μας από το κόστος του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου σε συνθήκες όπου δεν είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε σημαντικές νέες επενδυτικές κινήσεις λόγω αβεβαιότητος για τις γενικές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.Το Διοικητικό Συμβούλιο θα κληθεί σύντομα να αποφασίσει την καλύτερη δυνατή κεφαλαιακή διάρθρωση του Ομίλου κάτω από τις σημερινές συνθήκες με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μετόχων μας».Οσον αφορά τα αποτελέσματα εννεαμήνου τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου Υγεία διαμορφώθηκαν σε 10,5 εκ. ευρώ αυξημένα κατά 1,8% και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 202,8 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 147,5%. Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 23,4% παρουσίασε και η μητρική που είχε κύκλο εργασιών 98,3 εκ. ευρώ στο εννεάμηνο.

Κύκλος εργασιών 
Ο κύκλος εργασιών του ΥΓΕΙΑ αυξήθηκε κατά 23,4% και ανήλθε σε 98,3 εκ. ευρώ έναντι 79,7 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση του κύκλου εργασιών του εννεαμήνου του ΜΗΤΕΡΑ και του ΛΗΤΩ.Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών του ΜΗΤΕΡΑ αυξήθηκε κατά 12,7% και ανήλθε σε 63,7 εκ. ευρώ, και του ΛΗΤΩ αυξήθηκε κατά 29,4% στα 18,1 εκ. ευρώ.Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εσόδων το Γ’ τρίμηνο του 2008, παρόλο που το εν λόγω τρίμηνο είναι το ασθενέστερο λόγω της εποχικότητας που παρουσιάζει ο κλάδος.Σε μια ακόμη κίνηση για την αύξηση της ρευστότητάς της προχώρησε η MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ. Ειδικότερα, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε σειρά καλυμμένων ομολογιών της Τράπεζας με υποκείμενη αξία στεγαστικά δάνεια, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που έχουν λάβει βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ/Ααα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης Fitch Ratings και Moody’s Investors αντίστοιχα.Με την έκδοση των ομολογιών αυτών η τράπεζα αυξάνει την ήδη σημαντική ρευστότητά της από την αγορά σε μια περίοδο κατά την οποία η σχετική ευχέρεια θεωρείται περιορισμένη. Η πρώτη στην Ελλάδα απευθείας έκδοση των Ομολογιών πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια Προγράμματος για την έκδοση (κοινών) καλυμμένων ομολογιών ύψους μέχρι 3 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: