Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Συμφωνία Κομισιόν-Αθήνας για το πακέτο

Σε συμφωνία για τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών τραπζών κατέληξαν έπειτα από συνομιλίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Αθήνα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας. Πλέον αναμένεται η έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από τις Βρυξέλλες αύριο ή την Τετάρτη και η ψήφισή του στη Βουλή την Πέμπτη.
Το προηγούμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες για τον ανταγωνισμό υπηρεσίες της επιτρόπου Νέλι Κρους βρίσκονταν σε «στενή επαφή» και συνεργασία σχετικά με τις τροποποιήσεις και αλλαγές που πρέπει να γίνουν ,κατά την άποψη της Επιτροπής, προκειμένου του ελληνικό σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών να προσαρμοσθεί στην κοινοτική νομοθεσία για να εγκριθεί στη συνέχεια και να εφαρμοσθεί χωρίς προβλήματα.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές οι αντιρρήσεις των υπηρεσιών ανταγωνισμού της Επιτροπής εστιάζονταν στην υποχρέωση που επιβάλει το ελληνικό σχέδιο στις τράπεζες να συμμετάσχουν και στα τρία σκέλη του.

ΔΝΤ: Χρειάζεται επιπλέον 100 δισ. δολ.


Το ΔΝΤ έχει ανάγκη επιπλέον 100 δις. δολάρια δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Ντομινίκ Στρος-Καν και άφησε να εννοηθεί πως θα εγκρίνει νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Ο αριθμός των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ταυτόχρονα έχει αυξηθεί δραματικά. Οι χώρες αυτές ζητούν την στήριξη του ΔΝΤ με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους", επισήμανε ο Στρος-Καν.
Ο διευθυντής του ΔΝΤ χαρακτήρισε ως "πολυ σημαντικό βήμα" την προσφορά δανείου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ιαπωνία στο Ταμείο, επισημαίνοντας πως το ΔΝΤ έχει "επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σήμερα".
"Το θέμα είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και σε έξι μήνες. Πιστεύω πως όλοι οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων έχουν αντιληφθεί τη σημασία ενός ισχυρού Διεθνούς Νομισματικό Ταμείου", υπογράμμισε, υπονοώντας πως το Ταμείο θα έχει, χωρίς αμφιβολία, ανάγκη από 100 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον για να αντιμετωπίσει την ζήτηση.
Ο Στρος-Καν είπε ακόμα πως το ΔΝΤ προσπαθεί να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες ομάδες των πληθυσμών από τις επιπτώσεις της τωρινής προσαρμογής.
Στρος-Καν άφησε να εννοηθεί πως θα ταχθεί υπέρ μελλοντικών μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ. "Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, τα επιτόκια έχουν μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί και στις άλλες χώρες με πιο δραστικό τρόπο", τόνισε. "Πιστεύω πως αυτή την στιγμή η ΕΚΤ έχει το περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια της. Όμως έμφαση πρέπει να δοθεί στην δημοσιονομική πολιτική", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην απόφαση των χωρών που συμμετείχαν στην G20 να εφαρμόσουν συγκεκριμένή πολιτική για την δημοσιονομική ανάκαμψη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε στις 6 Νοεμβρίου το επιτόκιο της στα 3,25%.

Βουτιά στο ΧΑ, κάτω η Wall


Με το αριστερό ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά την παράδοση που το θέλει να υπεραποδίδει των μεγάλων ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση. Ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ έκλεισε με απώλειες 4,24% στις 1.921,96 μονάδες, την ώρα που τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και η Wall Street κατέγραφαν πτώση 1%-1,5%, καθώς τα ασαφή αποτελέσματα της συνόδου των G-20 ενέτειναν τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.
Οι ανησυχίες αυτές ενισχύθηκαν περαιτέρω μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι και η Ιαπωνία βρίσκεται και επίσημα σε ύφεση, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε η Ευρωζώνη και ανεπισήμως (για την ώρα) οι ΗΠΑ .

Τις μεγαλύτερες πιέσεις ωστόσο τις δέχθηκε το ΧΑ και κυρίως οι τραπεζικές μετοχές,αλλαγές στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, αλλά και την απόφαση της Alpha Bank (-5,58%) να συμμετάσχει στο εν λόγω σχέδιο.
έπειτα από πληροφορίες που θέλουν τις Βρυξέλλες να απαιτούν Στο αρνητικό κλίμα για τις τράπεζες συνεισέφερε και η ING , η οποία υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες σε έκθεσή της. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι ΕΤΕ (-5,85%), ΕΥΡΩΒ (4,74%), ΠΕΙΡ (8,09%), ΚΥΠΡ (-6,93%). Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μια διπλή αδυναμία που τις οδηγεί στην ανάγκη ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας:
Το πρώτο δίλημμα αφορά το εσωτερικό μέτωπο της επιβράδυνσης των προηγούμενων ρυθμών επέκτασης της πιστωτικής αγοράς λόγω της συρρίκνωσης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε σημεία κλειδιά, όπως η οικοδομή και ο τουρισμός, μαζί με την περικοπή της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Το δεύτερο αφορά την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και την Αν. Ευρώπης, όπου οι ελληνικές τράπεζες αντλούν το 1/3 των εσόδων τους. Χώρες όπως Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ουκρανία δέχονται τα ισχυρά ωστικά της χρηματοπιστωτικής κρίσης στα ευάλωτα οικονομικά τους δεδομένα που στηρίζονταν έως τώρα στον υψηλό δανεισμό και τις εισροές ξένων κεφαλαίων που τώρα αποχωρούν βυθίζοντας τα τοπικά νομίσματα.
Αλλά πλέον δεν είναι μόνο οι τράπεζες, blue chips του βιομηχανικού τομέα και των υπηρεσιών βράζουν στο ίδιο ζουμί της ύφεσης καθώς περιορίζονται οι δραστηριότητες.
"Η ελληνική αγορά βαδίζει σε χαμηλότερα εξαιτίας και της αδυναμίας στις ξένες αγορές", λέει σχόλιο της Beta securities.

Η πίεση μεταφέρεται στην Ελλάδα

"Τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ, Ευρώπης και Ασία δεν συντελούν σε βελτίωση του κλίματος στις διεθνές χρηματιστηριακές αγορές. Η πίεση μεταφέρεται και στην Ελλάδα, όπου η πτώση είναι μεγαλύτερη των ευρωπαϊκών δεικτών", λένε αναλυτές. "Ο όγκος μέχρι αυτή τη στιγμή είναι πολύ περιορισμένος, καθώς οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί. Πιστεύω ότι μεσοπρόθεσμα να συνεχίσουν να υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις".
"Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης που γύρισε ελλειμματικό. Στην εγχώρια αγορά, στο επίκεντρο είναι οι τράπεζες ύστερα από την απόφαση της Αlpha Bank να ενταχθεί στο κυβερνητικό σχέδιο", αναφέρει η Proton Bank.
"Χαμηλοί όγκοι και έντονη μεταβλητότητα χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά, ενώ τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία και εταιρικά αποτελέσματα θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το κλίμα", είπε η Marfin Analysis στο πρωινό της σχόλιο.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μειώθηκε στο 3,1% το τρίτο τρίμηνο έναντι του αναθεωρημένου 3,6% στο δεύτερο τρίμηνο.
Το ενδιαφέρον ενδεχομένως συγκεντρώσει και ο ΟΠΑΠ μετά το δημοσίευμα της "Η" ότι θα διανείμει αυξημένο προμέρισμα για τη χρήση του 2008 σε σχέση με πέρυσι.
H Ημερησία ανέφερε ότι ο οργανισμός προτίθεται να διανείμει προμέρισμα 0,95 ευρώ ανά μετοχή για την φετινή χρήση, με το συνολικό μέρισμα να αναμένεται στα 2 ευρώ περίπου.

Σε διαπραγμάτευση το σχέδιο


Στη φάση των διαβουλεύσεων βρίσκονται οι ελληνικές και κοινοτικές υπηρεσίες σε σχέση με την έγκριση του ελληνικού σχεδίου ενίσχυσης των τραπεζών, δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτρόπου Νέλι Κρουζ.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, αρνήθηκε να απαντήσει και σημείωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή στην Αθήνα, στην οποία φέρεται να αναφέρει ότι δεν συμφωνεί με τον όρο που υποχρεώνει τις τράπεζες να κάνουν χρήση και των τριών σκελών του σχεδίου και περιμένει αλλαγές για να δώσει το τελικό «πράσινο φως» για την εφαρμογή του σχεδίου.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ΕΕ, το Δημόσιο θα μπορεί να διορίζει εκπροσώπους στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών μόνο όταν προβαίνουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.
Το σχέδιο προβλέπει τον διορισμό εκπροσώπου του κράτους στο διοικητικό συμβούλιο εκτός των περιπτώσεων όπου οι τράπεζες θα δεχθούν κεφαλαιακή ενίσχυση από τα 5 δισ. ευρώ και αν κάνουν χρήση του πακέτου της παροχής εγγυήσεων από το Δημόσιο ύψους 15 δισ. ευρώ για την έκδοση ομολογιακών και άλλων δανείων ή αποδεχθούν την ενίσχυση της ρευστότητάς τους μέσω ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει λόγο για «τεχνικές παρατηρήσεις» και συμπληρώνει με νόημα ότι «αφορούν κατά κύριο λόγο στην Τράπεζα της Ελλάδος».
Το σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα της εβδομάδας (μάλλον την Τετάρτη) στη Βουλή και να υπερψηφιστεί μέχρι τα τέλη αυτής ή τις αρχές της επομένης εβδομάδας.Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της επιτρόπου, ερωτηθείς σε ποια φάση βρίσκονται οι συζητήσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Ελλάδα, δήλωσε ότι συνεχίζονται και ανέφερε ότι υπήρξε το Σαββατοκύριακο επικοινωνία ανάμεσα στην Ολλανδή επίτροπο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.