Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΔΝΤ: Χρειάζεται επιπλέον 100 δισ. δολ.


Το ΔΝΤ έχει ανάγκη επιπλέον 100 δις. δολάρια δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Ντομινίκ Στρος-Καν και άφησε να εννοηθεί πως θα εγκρίνει νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Ο αριθμός των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ταυτόχρονα έχει αυξηθεί δραματικά. Οι χώρες αυτές ζητούν την στήριξη του ΔΝΤ με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους", επισήμανε ο Στρος-Καν.
Ο διευθυντής του ΔΝΤ χαρακτήρισε ως "πολυ σημαντικό βήμα" την προσφορά δανείου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ιαπωνία στο Ταμείο, επισημαίνοντας πως το ΔΝΤ έχει "επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σήμερα".
"Το θέμα είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και σε έξι μήνες. Πιστεύω πως όλοι οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων έχουν αντιληφθεί τη σημασία ενός ισχυρού Διεθνούς Νομισματικό Ταμείου", υπογράμμισε, υπονοώντας πως το Ταμείο θα έχει, χωρίς αμφιβολία, ανάγκη από 100 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον για να αντιμετωπίσει την ζήτηση.
Ο Στρος-Καν είπε ακόμα πως το ΔΝΤ προσπαθεί να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες ομάδες των πληθυσμών από τις επιπτώσεις της τωρινής προσαρμογής.
Στρος-Καν άφησε να εννοηθεί πως θα ταχθεί υπέρ μελλοντικών μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ. "Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, τα επιτόκια έχουν μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί και στις άλλες χώρες με πιο δραστικό τρόπο", τόνισε. "Πιστεύω πως αυτή την στιγμή η ΕΚΤ έχει το περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια της. Όμως έμφαση πρέπει να δοθεί στην δημοσιονομική πολιτική", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην απόφαση των χωρών που συμμετείχαν στην G20 να εφαρμόσουν συγκεκριμένή πολιτική για την δημοσιονομική ανάκαμψη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε στις 6 Νοεμβρίου το επιτόκιο της στα 3,25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: