Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Σε διαπραγμάτευση το σχέδιο


Στη φάση των διαβουλεύσεων βρίσκονται οι ελληνικές και κοινοτικές υπηρεσίες σε σχέση με την έγκριση του ελληνικού σχεδίου ενίσχυσης των τραπεζών, δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτρόπου Νέλι Κρουζ.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, αρνήθηκε να απαντήσει και σημείωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή στην Αθήνα, στην οποία φέρεται να αναφέρει ότι δεν συμφωνεί με τον όρο που υποχρεώνει τις τράπεζες να κάνουν χρήση και των τριών σκελών του σχεδίου και περιμένει αλλαγές για να δώσει το τελικό «πράσινο φως» για την εφαρμογή του σχεδίου.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ΕΕ, το Δημόσιο θα μπορεί να διορίζει εκπροσώπους στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών μόνο όταν προβαίνουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.
Το σχέδιο προβλέπει τον διορισμό εκπροσώπου του κράτους στο διοικητικό συμβούλιο εκτός των περιπτώσεων όπου οι τράπεζες θα δεχθούν κεφαλαιακή ενίσχυση από τα 5 δισ. ευρώ και αν κάνουν χρήση του πακέτου της παροχής εγγυήσεων από το Δημόσιο ύψους 15 δισ. ευρώ για την έκδοση ομολογιακών και άλλων δανείων ή αποδεχθούν την ενίσχυση της ρευστότητάς τους μέσω ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει λόγο για «τεχνικές παρατηρήσεις» και συμπληρώνει με νόημα ότι «αφορούν κατά κύριο λόγο στην Τράπεζα της Ελλάδος».
Το σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα της εβδομάδας (μάλλον την Τετάρτη) στη Βουλή και να υπερψηφιστεί μέχρι τα τέλη αυτής ή τις αρχές της επομένης εβδομάδας.Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της επιτρόπου, ερωτηθείς σε ποια φάση βρίσκονται οι συζητήσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Ελλάδα, δήλωσε ότι συνεχίζονται και ανέφερε ότι υπήρξε το Σαββατοκύριακο επικοινωνία ανάμεσα στην Ολλανδή επίτροπο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: