Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Ποια στεγαστικά δάνεια συμφέρουν


Ευθέως συνδέουν πλέον τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων οι τράπεζες με το ύψος του δανείου που χορηγούν σε σχέση με την εμπορική αξία του ακινήτου.
Εκείνος, λοιπόν, που θα δανειστεί μέχρι το 70% της εμπορικής τιμής, θα έχει σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με εκείνον που το ύψος του δανείου του θα αντιστοιχεί στο 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Χθες η HSBC λάνσαρε στην αγορά στεγαστικό δάνειο με χαμηλό επιτόκιο στο 4,25% για τα 2 πρώτα χρόνια ή 5,15 σταθερό τριετίας και στη συνέχεια κυμαινόμενο συνδεδεμένο με το euribor τριμήνου συν 1 μονάδα περιθώριο.

Η προσφορά
Η προσφορά ισχύει όταν η χρηματοδότηση δεν υπερβαίνει το 70% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, διότι για μεγαλύτερα δάνεια, τότε το σταθερό επιτόκιο διετίας αυξάνεται στο 5,2%, το τριετίας στο 5,40% και το περιθώριο προσαύξησης στο 1,2 της μονάδας.
Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες τα επιτόκια του euribor εμφανίζουν καθοδική πορεία και χθες το euribor τριμήνου ήταν στο 4,15%, ενώ αναμένεται να περιοριστούν και άλλο μετά τη νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ΕΚΤ στις 4 Δεκεμβρίου θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου της τουλάχιστον κατά 0,5 της μονάδας στο 2,75%, χωρίς να αποκλείεται μείωσή του και στο 2,5%.
Σήμερα στην αγορά το χαμηλότερο σταθερό επιτόκιο για 1 χρόνο διαμορφώνεται στο 3,95% και φτάνει ακόμα και στο 6,90%, με τις περισσότερες τράπεζες να προσφέρουν επιτόκια γύρω στο 5% με 5,25%.
Επίσης όλα τα κυμαινόμενα επιτόκια έχουν πλέον συνδεθεί με το euribor τριμήνου. Κατά συνέπεια ο ανταγωνισμός και οι προσφορές έχουν να κάνουν με τα περιθώρια.

Το περιθώριο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι τράπεζες στο site της Τράπεζας της Ελλάδας, το χαμηλότερο περιθώριο διαμορφώνεται σήμερα στη 1 μονάδα και το υψηλότερο στις 3 μονάδες.
Δηλαδή ένα στεγαστικό ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη και το ύψος χρηματοδότησης σε σχέση με την εμπορική αξία μπορεί να έχει επιτόκιο από 5,15% μέχρι 7,15%.
Αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία δόση για δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια 20 χρόνια «παίζει» από 670 ευρώ μέχρι 785 ευρώ.

Μεγάλη μείωση επιτοκίων στην Ελβετία

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε την Πέμπτη σε αιφνιδιαστική όσο και γενναία μείωση επιτοκίων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, ψαλιδίζοντας το εύρος διακύμανσης του τρίμηνου επιτοκίου διατραπεζικού δανεισμού σε ελβετικό φράγκο στο 0,5%-1,5%. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανακουφίσει όσους Έλληνες έχουν πάρει δάνεια με βάση το ελβετικό νόμισμα.


Πρόκειται για μια απροσδόκητα επιθετική κίνηση, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, αντανακλά την έντονη ανησυχία της κεντρικής τράπεζας τόσο για την εξέλιξη της πιστωτικής κρίσης, όσο και για την κλιμάκωση της ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία.
«Περιμέναμε μια μείωση του επιτοκίου στο 0,5% αλλά όχι νωρίτερα από το γ΄τρίμηνο του 2009 (!)», σχολίασε ο Γιαν Πόζερ, αναλυτής στην Sarasin, επισημαίνοντας ότι για να κάνει μια τόσο τολμηρή κίνηση η ελβετική κεντρική τράπεζα πρέπει να είδε το απαισιόδοξό της σενάριο να γίνεται πραγματικότητα.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα που κεντρική τράπεζα αιφνιδιάζει τις αγορές με το εύρος της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Πριν από μερικές εβδομάδες, η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε τη μείωση του επιτοκίου της στερλίνας κατά 150 μονάδες βάσης, στο 3% από 4,5% προηγουμένως.Πλέον, μετά και την ελβετική κίνηση, αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε πιο επιθετικές μειώσεις του κόστους δανεισμού.