Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Οι προσφορές των τραπεζών μετά την κατακραυγή

Μειώσεις των επιτοκίων που... αύξησαν πρόσφατα και άλλες προσφορές, κάνουν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να αντιτάξουν κοινωνικό πρόσωπο στη γενικευμένη κατακραυγή.
Η Εθνική Τράπεζα αναστέλλει για περίοδο 6 μηνών τους πλειστηριασμούς για στεγαστικά πρώτης κατοικίας μέχρι 300.000 ευρώ και για 12 μήνες τις δόσεις στεγαστικών για ανέργους του ΟΑΕΔ.
Μειώνει τα επιτόκια στις κάρτες κατά 1%, και ρυθμίζει τις σχετικές οφειλές μέσω των προϊόντων αναχρηματοδότησης με επιτόκιο 10%. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι κάτοχοι καρτών της Εθνικής για υπόλοιπο μέχρι 10.000 ευρώ, ενώ για ανέργους δικαιούχους ΟΑΕΔ οι οφειλές τους ρυθμίζονται άτοκα σε 24 μηνιαίες δόσεις.
Η Eurobank διατηρεί τα επιτόκια καταθέσεων αμετάβλητα, αναστέλλει πλειστηριασμούς για στεγαστικό 1ης κατοικίας μέχρι 300.000 ευρώ για περίοδο 6 μηνών, καθώς και τις δόσεις στεγαστικών για κεφάλαιο και τόκους στους ανέργους ΟΑΕΔ έως το τέλος του 2009. Επίσης, μειώνει τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών έως και 1% και των καταναλωτικών δανείων έως και 0,5%.
Η Πειραιώς μειώνει το Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις κατά 0,5%, καθώς και το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών έως και 1%. Το νέο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών διαμορφώνεται από 14,75% έως 15,75%, ανάλογα με τον τύπο της κάρτας.
Η Marfin μειώνει το επιτόκιο των Στεγαστικών Δανείων που είναι συνδεδεμένα με το ΕΚΤ κατά 0,50% και το Βασικό επιτόκιο χρηματοδότησης Μικρών επιχειρήσεων και Επαγγελματιών αναπροσαρμόζεται σε 6,40% από 6,90%. Το Προνομιακό επιτόκιο χρηματοδότησης Επιχειρήσεων μειώνεται σε 6,50% από 7,00%, τα επιτόκια πιστωτικών καρτών μειώνονται από 0,50% έως 1%, και το MARFIN Προσωπικό Δάνειο σταθερού επιτοκίου μειώνεται κατά 1%.
Η Αγροτική Τράπεζα μειώνει τα επιτόκια των καρτών έως 1%, παγώνει τις δόσεις των δανείων για έναν χρόνο και παρατείνει τη διάρκεια αποπληρωμής έως 2 χρόνια, χωρίς τόκους ποινής, στους ανέργους του ΟΑΕΔ. Επίσης αναστέλλει πλειστηριασμούς, παγώνει την καταβολή των δόσεων και αυξάνει το όριο των ενήμερων κεφαλαίων κίνησης των αγροτών.

Η Alpha Bank πρώτη στο σχέδιο των 28 δισ.


Η Alpha Bank θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ενταχθεί στο κυβερνητικό σχέδιο των 28 δισ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο στις άλλες τράπεζες, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη «Καθημερινή» ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Γιάννης Κωστόπουλος.

Ο κ. Κωστόπουλος έκανε λόγο για ένα πολύ δύσκολο 2009, τόνισε ότι πρόβλημα, με την ουσιαστική έννοια της λέξεως, δεν αντιμετωπίζει καμιά τράπεζα και υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα είναι αυτό της ρευστότητας, που ελπίζουμε να το αντιμετωπίσουμε με το γνωστό σχέδιο».

«Πιστεύω ότι όλες οι τράπεζες το έχουμε ανάγκη», δήλωσε ο πρόεδρος της Alpha, προσθέτοντας: «Φοβάμαι πως μερικοί δεν έχουν σταθμίσει σωστά τις συνθήκες και νομίζουν πως δεν το έχουν ανάγκη. Εχω την αίσθηση πως κάνουν λάθος, διότι τα πράγματα θα σφίξουν κι άλλο...»

Ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε και στα σενάρια περί συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο που επανέρχονται κατά καιρούς στο προσκήνιο, επαναλαμβάνοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει χώρος για... δυόμισι τράπεζες, αφού «αυτό λένε τα νούμερα», αλλά διευκρίνισε ότι «τα χαρακτηριστικά που έχουν σήμερα οι 4 μεγάλες τράπεζες δεν επιτρέπουν εύκολους συνδυασμούς». Παρόλα αυτά, ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι «αν στον ζωτικό για εμάς χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διακρίνουμε τη διαμόρφωση συνθηκών που θα ευνοούν ευρύτερες συμμαχίες, να είστε βέβαιοι πως δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλία».

Ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε και στις φήμες για συγχώνευση της Alpha με τη Eurobank ή την Εθνική, απαντώντας ότι «δεν υπάρχει τίποτε». Επιπλέον, ερωτηθείς αν η τράπεζά του εξετάζει κάποια συνεργασία με τη Marfin, ο πρόεδρος της Alpha απάντησε αρνητικά.

G20: Συμφωνία για συντονισμένη δράση


Σε συμφωνία για μια συντονισμένη ανασυγκρότηση της οικονομικής δράσης με στόχο την αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατέληξαν οι μεγάλες βιομηχανικές και αναδυόμενες χώρες της G20. Οι ηγέτες των χωρών της G20 υιοθέτησαν σήμερα στην Ουάσινγκτον ένα σχέδιο δράσης, ένα κατάλογο μέτρων "πρώτης προτεραιότητας που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τις 31 Μαρτίου του 2009", για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και συμφώνησαν να βρεθούν και πάλι πριν από τις 30 Απριλίου 2009 προκειμένου να επαληθεύσουν την υλοποίηση των αρχών και των αποφάσεων. Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε επίσης η επόμενη σύνοδος της G20 να γίνει στο Λονδίνο, όταν η Βρετανία θα ασκεί την προεδρία της ομάδας αυτής των ανεπτυγμένων βιομηχανικά και των αναδυομένων χωρών.