Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Καταθέσεις με επιτόκιο 6,5%

Υψηλά επιτόκια, που ξεπερνούν το 6% προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προκαταβάλλουν τους τόκους με την έναρξη της κατάθεσης.

H κρίση που τις ανάγκασε να είναι ?σφικτές στη χορήγηση δανείων, τις έκανε ιδιαίτερα ?γενναιόδωρες στα επιτόκια καταθέσεων ?και ειδικά προθεσμίας-, προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα, σε μία εποχή που η διατραπεζική παραμένει «παγωμένη».
Σήμερα οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια 6,5% στις 3μηνες προθεσμιακές καταθέσεις ακόμα και για ποσά 10.000 ευρώ.
Ενώ όσοι διαθέτουν μεγάλα ποσά ?πάνω από 300.000 ευρώ- μπορούν ύστερα από διαπραγμάτευση να πετύχουν επιτόκια σχεδόν 7%. Χαρακτηριστικό δε, είναι το παράδειγμα των οργανισμών του δημοσίου που καταθέτουν τα διαθέσιμα τους στις τράπεζες απολαμβάνοντας επιτόκια ακόμα και 7,5%.
Βέβαια, το πάρτι για τους καταθέτες, θα έχει ημερομηνία λήξης, διότι όσο εξομαλύνεται η κατάσταση στη διατραπεζική και συμπιέζεται στο euribor, τα επιτόκια καταθέσεων θα σταματήσουν να διατηρούνται σε τόσο υψηλά επίπεδα.
Όμως όσο η διατραπεζική παραμένει αδρανής και δεν αποκαθίσταται ο δανεισμός τρίμηνης διάρκειας και άνω, οι τράπεζες θα συνεχίσουν το «κυνήγι» των καταθέσεων προσφέροντας υψηλά επιτόκια.
Έτσι οι καταθέτες είναι σήμερα οι μεγάλοι κερδισμένοι της κρίσης σε επίπεδο επιτοκίων.
Παράλληλα η πλειοψηφία των επενδυτών προτιμά την ασφάλεια των καταθέσεων προθεσμίας, και τις υψηλές αποδόσεις τους, από την αβεβαιότητα και τις μεγάλες διακυμάνσεις των χρηματιστηρίων.
Ο υποψήφιος καταθέτης, ανάλογα με το ποσό που διαθέτει, αλλά και τη διάρκεια τοποθέτησης μπορεί να πετύχει υψηλές αποδόσεις. Μάλιστα αρκετές τράπεζες, εκτός από υψηλά επιτόκια πληρώνουν προκαταβολικά τους τόκους της κατάθεσης.

ΕΚΤ: Σήμερα μειώνονται τα επιτόκια

Η ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης, όπως καταγράφηκε και από τα χθεσινά στοιχεία -ήτοι «βουτιά» 2,1% των λιανικών πωλήσεων σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, και κάθετη υποχώρηση του δείκτη δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών τον Νοέμβριο, στις 42,5 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο της 10ετίας- δεν αφήνει άλλα περιθώρια στην ΕΚΤ: Πρέπει να δράσει, μειώνοντας σήμερα περαιτέρω το επιτόκιο του ευρώ.

Οι αγορές προεξοφλούν άλλη μια μείωση κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, που θα είναι η τρίτη κατά σειρά, αλλά πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές κρίνουν ως «πιο αρμόζουσα» μια επιθετική μείωση, κατά 75 μονάδες βάσης, στο 2,50% από 3,25%.

Στοιχεία
Αλλά και οι λιανικές πωλήσεις αποτελούν σημαντική ένδειξη επιβράδυνσης, προαναγγέλλοντας πτώση της καταναλωτικής ζήτησης στο μέλλον. Τούτη η μείωση της κατανάλωσης ήταν εξάλλου ένας από τους λόγους για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το β΄και γ΄τρίμηνο.
Και ενώ τώρα ο πληθωρισμός υποχωρεί με ταχείς ρυθμούς (στο 2,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο από 3,2% τον Οκτώβριο), ακολουθώντας την πτώση της τιμής του πετρελαίου, οι καταναλωτές είναι ανήσυχοι για την αυξανόμενη ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια.
Και ένθεν του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, τα στοιχεία ήταν αναλόγως απογοητευτικά: Ο δείκτης δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών, που καλύπτει το 80% της οικονομικής δραστηριότητας γενικότερα, υποχώρησε στις 37,3 μονάδες τον Νοέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο της 11ετούς ιστορίας του, ακόμη πιο κάτω από το ήδη «ασθενικό» του επίπεδο των 44,4 μονάδων τον Οκτώβριο.
Η δε αγορά εργασίας συνεχίζει να επιδεινώνεται, με τους Αμερικανούς εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να έχουν απολύσει τον Νοέμβριο 250.000 ανθρώπους (ρεκόρ 7ετίας). Η αμερικανική αγορά προθεσμιακών συμβολαίων «δείχνει» νέα μείωση του επιτοκίου του δολαρίου κατά 50 μονάδες βάσης εντός του μήνα.

«Γαϊτανάκι»
Εκτός από την ΕΚΤ, αποφάσεις για τα επιτόκια αναμένονται σήμερα και σε άλλες χώρες, όπως τη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ χθες ήταν η Ταϊλάνδη που μείωσε το βασικό της επιτόκιο, για πρώτη φορά τους τελευταίους 16 μήνες.
Το σύνθημα για το «γαϊτανάκι» επιτοκιακών μειώσεων αυτής της εβδομάδας, έδωσε πάντως η Αυστραλία, την προηγούμενη Τρίτη, ύστερα από τη διαπίστωση πως η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε το γ΄τρίμηνο με τους βραδύτερους ρυθμούς της 8ετίας.
Στη Βρετανία, ο αντίστοιχος δείκτης δραστηριότητας υπηρεσιών είχε τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τότε που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων, το 1996, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για μείωση του επιτοκίου της στερλίνας κατά 100 μονάδες βάσης.