Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

H Citigroup και ο ...μέλλων υπουργός οικονομίας!


Αφορμές έψαχνε η Wall για να μην … πέσει κι άλλο και τις βρήκε στο πρόσωπο του μέλλοντα υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ομπάμα αλλά και στις διαβεβαιώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Citigroup Vikram Pandit, ότι η διοίκηση του κολοσσιαίου τραπεζικού ομίλου δεν έχει πρόθεση ούτε να πουλήσει, αλλά και ούτε καν να διασπάσει τον όμιλο σε μικρότερες εταιρίες που μελλοντικά θα εξαγοράζονταν από τρίτους επενδυτές.

Αδιαμφισβήτητα πάντως η σημερινή συνεδρίαση ήταν εξόχως ενδιαφέρουσα, αφού την ώρα που τα βλέμματα όλων είχαν πέσει πάνω στην καταρρέουσα Citi, o νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην αγορά με την ανακοίνωση του προσώπου που θα ηγηθεί του οικονομικού του επιτελείου. Ενός προσώπου που τελικώς δίνει ένα στίγμα συνέχειας – άρα και σταθερότητας ; - στην αγορά, αφού πρόκειται για τον κύριο Timothy Geithner, πρόεδρο της ομοσπονδιακής τράπεζας της Νέας Υόρκης (Federal Reserve Bank of New York), δηλαδή ενός από τους πιο στενούς συνεργάτες του επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε!
Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση και σε αυτήν συνέτεινε και μια ρητή δέσμευση του επικεφαλής της Citigroup ο οποίος, μπροστά στο φάσμα της απόλυτης κατάρρευσης της μετοχής (έχει χάσει πάνω από το 35% της αξίας της από την Δευτέρα έως και το κλείσιμο της Πέμπτης) προχώρησε σε δύο κινήσεις: αρχικώς απέστειλε μήνυμα - μέσω τηλεδιάσκεψης – στο προσωπικό του ομίλου σε όλο τον κόσμο πως δεν σκοπεύει να πουλήσει ούτε το σύνολο του ενεργητικού του ομίλου, ούτε – όπως πολλοί διέρρεαν – την θυγατρική χρηματιστηριακής Smith Barney. Εν συνεχεία αποκάλυψε πως θα συνεδριάσει εκτάκτως το Δ.Σ του ομίλου για να συζητήσει τρόπους αντίδρασης στη διολίσθηση της μετοχής σε χαμηλά 16 ετών και τέλος δήλωσε πως το μόνο που εξετάζεται πλέον ως εναλλακτική είναι η υιοθέτηση ενός σχεδίου εθελουσίας εξόδου ή πρόωρης συνταξιοδότησης όσων εργαζομένων πληρούν τις προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση τα νέα αυτά έπεισαν όσους πραγματικά είχαν ανάγκη να πειστούν και να ξεχάσουν προς στιγμή ακόμα και τα υπόλοιπα ζοφερά νέα (ιστορικό χαμηλό για την μετοχή της JPMorgan, αθρόες απολύσεις για μεγάλες εταιρίες, προβλέψεις για συνολικές απολύσεις άνω των 350.000 εργαζομένων μόνο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο) και οδήγησαν στο θετικότατο κλείσιμο των βασικών δεικτών. Αναλυτικότερα, ο Dow κέρδισε ποσοστό 6,54% και βρέθηκε ξανά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 8000 μονάδων (στις 8.046,02), ο Nasdaq τερμάτισε με κέρδη 5,18% και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 6,32%.
Τα … καλά νέα όμως της Wall δεν τα πρόλαβαν οι ευρωπαϊκές αγορές με αποτέλεσμα να κλείσουν εκ νέου στα «κόκκινα». Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 2,43%, στο Παρίσι ο CAC στο -3,33% και στη Φρανκφούρτη ο DAX τερμάτισε με απώλειες 2,20%.

Εθνική Τράπεζα: Μείωση επιτοκίων στεγαστικών δανείων


Σε μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων προχώρησε η Εθνική Τράπεζα. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από 7/11/2008 για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων από τις συνέπειες της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει τα εξής:

* Μειώνεται από 1/12/2008 το διοικητικά καθοριζόμενο επιτόκιο στεγαστικών δανείων κατά 0,5%. Η μείωση αυτή σε συνδυασμό με την αντίστοιχη μείωση του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων που συνδέονται με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση ελάφρυνση του κόστους της εξυπηρέτησης στεγαστικών δανείων 161.183 νοικοκυριών με συνολικά υπόλοιπα € 6,5 δισ.
* Υλοποιείται από 24/11/2008 η διαδικασία για την αναστολή δόσεων στεγαστικών δανείων για ανέργους δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ για 12 μήνες. Η υπαγωγή στην ρύθμιση θα γίνεται με αίτηση των ενδιαφερομένων σε όλα τα Καταστήματα της Τράπεζας μέχρι 31/12/2009.
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα έχει ήδη αναστείλει για 6 μήνες όλες τις ενέργειες πλειστηριασμού ή κατάσχεσης που αφορούν απαίτησή της από στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας αρχικού ύψους κεφαλαίου έως € 300.000.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται οτι η Τράπεζα, παρά τη συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση, συνεχίζει να χρηματοδοτεί με σταθερά υψηλούς ρυθμούς την απόκτηση και επισκευή κατοικίας μέσω των στεγαστικών της δανείων. Από την αρχή του έτους η Τράπεζα έχει χορηγήσει συνολικά €3δισ. σε νέα στεγαστικά δάνεια. Επισημαίνεται παράλληλα ότι ειδικά μετά την 1η Σεπτεμβρίου, παρά την επιδείνωση της κρίσης, οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών υπερβαίνουν ήδη τα € 800 εκατ. και αφορούν 9.500 πελάτες της.
Με δεδομένη την υπάρχουσα ρευστότητά της, η Τράπεζα δεσμεύεται να συνεχίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των νοικοκυριών για τις στεγαστικές τους ανάγκες, εδραιώνοντας περαιτέρω το ρόλο της ως η κατ΄ εξοχήν στεγαστική τράπεζα της Ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες η Τράπεζα θα ανακοινώσει την τρίτη δέσμη μέτρων της με εξειδικευμένες αποφάσεις της για την στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Παγκόσμια «έκρηξη» απολύσεων σε τράπεζες

«Τσουνάμι» απολύσεων αναμένεται να σαρώσει τον χρηματοοικονομικό κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι χαμένες θέσεις εργασίας θα διπλασιαστούν, φτάνοντας τους επόμενους μήνες στις 350.000 μόνο στον πιστωτικό κλάδο...

Με δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» ο διευθύνων σύμβουλος της CTPartners, Μπράιαν Σάλιβαν, διευκρινίζει ότι ενδεχόμενες περικοπές προσωπικού σε τέτοια κλίμακα αντιστοιχούν στο 20% του εργατικού δυναμικού στον συγκεκριμένο κλάδο παγκοσμίως από την αρχή της κρίσης.

Μέχρι σήμερα πάντως τράπεζες, ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρείες έχουν στείλει στο ταμείο... ανεργίας συνολικά 170.000 εργαζομένους, εκ των οποίων περίπου οι 90.000 είδαν την πόρτα της εξόδου τους τελευταίους δυόμισι μήνες.

Συνέχεια

Ερευνα για επιτόκια και τραπεζικές χρεώσεις

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπαίνουν οι τράπεζες και οι πρακτικές (αυξήσεις επιτοκίων, χρεώσεις στις συναλλαγές κ.λπ.) που αναπτύσσουν σε βάρος των καταναλωτών ελέω της οικονομικής κρίσης.

Αντικείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, της έρευνας που διεξάγει η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού είναι κατά πόσο υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των τραπεζών για την τροποποίηση που κάνουν αυτή την περίοδο στους όρους των συμβάσεων με τους καταναλωτές.
Πρακτικές που εφαρμόζονται ταυτόχρονα από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο ανταγωνισμός και οι καταναλωτές να μην έχουν δυνατότητα επιλογής.

Συνέχεια