Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Εθνική Τράπεζα: Μείωση επιτοκίων στεγαστικών δανείων


Σε μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων προχώρησε η Εθνική Τράπεζα. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από 7/11/2008 για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων από τις συνέπειες της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει τα εξής:

* Μειώνεται από 1/12/2008 το διοικητικά καθοριζόμενο επιτόκιο στεγαστικών δανείων κατά 0,5%. Η μείωση αυτή σε συνδυασμό με την αντίστοιχη μείωση του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων που συνδέονται με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση ελάφρυνση του κόστους της εξυπηρέτησης στεγαστικών δανείων 161.183 νοικοκυριών με συνολικά υπόλοιπα € 6,5 δισ.
* Υλοποιείται από 24/11/2008 η διαδικασία για την αναστολή δόσεων στεγαστικών δανείων για ανέργους δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ για 12 μήνες. Η υπαγωγή στην ρύθμιση θα γίνεται με αίτηση των ενδιαφερομένων σε όλα τα Καταστήματα της Τράπεζας μέχρι 31/12/2009.
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα έχει ήδη αναστείλει για 6 μήνες όλες τις ενέργειες πλειστηριασμού ή κατάσχεσης που αφορούν απαίτησή της από στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας αρχικού ύψους κεφαλαίου έως € 300.000.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται οτι η Τράπεζα, παρά τη συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση, συνεχίζει να χρηματοδοτεί με σταθερά υψηλούς ρυθμούς την απόκτηση και επισκευή κατοικίας μέσω των στεγαστικών της δανείων. Από την αρχή του έτους η Τράπεζα έχει χορηγήσει συνολικά €3δισ. σε νέα στεγαστικά δάνεια. Επισημαίνεται παράλληλα ότι ειδικά μετά την 1η Σεπτεμβρίου, παρά την επιδείνωση της κρίσης, οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών υπερβαίνουν ήδη τα € 800 εκατ. και αφορούν 9.500 πελάτες της.
Με δεδομένη την υπάρχουσα ρευστότητά της, η Τράπεζα δεσμεύεται να συνεχίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των νοικοκυριών για τις στεγαστικές τους ανάγκες, εδραιώνοντας περαιτέρω το ρόλο της ως η κατ΄ εξοχήν στεγαστική τράπεζα της Ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες η Τράπεζα θα ανακοινώσει την τρίτη δέσμη μέτρων της με εξειδικευμένες αποφάσεις της για την στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: