Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

H Citigroup και ο ...μέλλων υπουργός οικονομίας!


Αφορμές έψαχνε η Wall για να μην … πέσει κι άλλο και τις βρήκε στο πρόσωπο του μέλλοντα υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ομπάμα αλλά και στις διαβεβαιώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Citigroup Vikram Pandit, ότι η διοίκηση του κολοσσιαίου τραπεζικού ομίλου δεν έχει πρόθεση ούτε να πουλήσει, αλλά και ούτε καν να διασπάσει τον όμιλο σε μικρότερες εταιρίες που μελλοντικά θα εξαγοράζονταν από τρίτους επενδυτές.

Αδιαμφισβήτητα πάντως η σημερινή συνεδρίαση ήταν εξόχως ενδιαφέρουσα, αφού την ώρα που τα βλέμματα όλων είχαν πέσει πάνω στην καταρρέουσα Citi, o νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην αγορά με την ανακοίνωση του προσώπου που θα ηγηθεί του οικονομικού του επιτελείου. Ενός προσώπου που τελικώς δίνει ένα στίγμα συνέχειας – άρα και σταθερότητας ; - στην αγορά, αφού πρόκειται για τον κύριο Timothy Geithner, πρόεδρο της ομοσπονδιακής τράπεζας της Νέας Υόρκης (Federal Reserve Bank of New York), δηλαδή ενός από τους πιο στενούς συνεργάτες του επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε!
Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση και σε αυτήν συνέτεινε και μια ρητή δέσμευση του επικεφαλής της Citigroup ο οποίος, μπροστά στο φάσμα της απόλυτης κατάρρευσης της μετοχής (έχει χάσει πάνω από το 35% της αξίας της από την Δευτέρα έως και το κλείσιμο της Πέμπτης) προχώρησε σε δύο κινήσεις: αρχικώς απέστειλε μήνυμα - μέσω τηλεδιάσκεψης – στο προσωπικό του ομίλου σε όλο τον κόσμο πως δεν σκοπεύει να πουλήσει ούτε το σύνολο του ενεργητικού του ομίλου, ούτε – όπως πολλοί διέρρεαν – την θυγατρική χρηματιστηριακής Smith Barney. Εν συνεχεία αποκάλυψε πως θα συνεδριάσει εκτάκτως το Δ.Σ του ομίλου για να συζητήσει τρόπους αντίδρασης στη διολίσθηση της μετοχής σε χαμηλά 16 ετών και τέλος δήλωσε πως το μόνο που εξετάζεται πλέον ως εναλλακτική είναι η υιοθέτηση ενός σχεδίου εθελουσίας εξόδου ή πρόωρης συνταξιοδότησης όσων εργαζομένων πληρούν τις προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση τα νέα αυτά έπεισαν όσους πραγματικά είχαν ανάγκη να πειστούν και να ξεχάσουν προς στιγμή ακόμα και τα υπόλοιπα ζοφερά νέα (ιστορικό χαμηλό για την μετοχή της JPMorgan, αθρόες απολύσεις για μεγάλες εταιρίες, προβλέψεις για συνολικές απολύσεις άνω των 350.000 εργαζομένων μόνο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο) και οδήγησαν στο θετικότατο κλείσιμο των βασικών δεικτών. Αναλυτικότερα, ο Dow κέρδισε ποσοστό 6,54% και βρέθηκε ξανά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 8000 μονάδων (στις 8.046,02), ο Nasdaq τερμάτισε με κέρδη 5,18% και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 6,32%.
Τα … καλά νέα όμως της Wall δεν τα πρόλαβαν οι ευρωπαϊκές αγορές με αποτέλεσμα να κλείσουν εκ νέου στα «κόκκινα». Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 2,43%, στο Παρίσι ο CAC στο -3,33% και στη Φρανκφούρτη ο DAX τερμάτισε με απώλειες 2,20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: